Van den Eynde

Ask for a Meeting:

+34 93 317 06 54
andreu@icab.es

Passeig de Gràcia St. #12-14, 4th floor 2nd door
08007 Barcelona (Spain)

Kids Online

19 March 2014

(showing original language)

DSC_4900Un dels temes més recurrents per a tots aquells que ens interessem per les noves tecnologies és el de l’ús o abús que en fan els joves. Als pares, a més d’interessar-los el tema, els obsessiona. És per això que l’Institut d’Infància i Medi Urbà (el CIIMU) va organitzar unes jornades els passats dies 27 i 28 de febrer al World Trade Center de Barcelona per a discutir-ne des d’una perspectiva multidisciplinar i on vaig tenir l’oportunitat de participar en una de les meses titulada “Pantalles: comunicació, creació i xarxa”.

ADOLESCENTS FORA DE JOC

D’entrada he de donar les gràcies als companys de mesa, tots ells magnífics experts: l’amfitrió i psicòleg José Ramón Ubieto, la professora Adriana Gil-Juárez que participa al grup de recerca JovenTIC, el professor del Màster de Videojocs UPC Jesús Alonso i l’editor de jocs Joaquim Dorca.

Fruit dels treballs del CIIMU apareix ara el Documental “Adolescents del segle XXI: Vides Exemplars” així com una ressenya del que van ser les jornades publicada al diari La Vanguardia i enllaçada a la web del CIIMU.

La meva aportació al debat era a priori incòmoda (el penalista sempre ve a parlar dels perills) però en la pràctica molt fàcil quan l’audiència va permetre que es discutís sobre la base de que la tecnologia és el nostre dia a dia i que és més interessant discutir-ne l’ús responsable com a font generadora d’oportunitats, que no pas caure en l’estereotip de la tecnologia com a font principal de riscos (un exemple del conflicte risc-oportunitat el podeu veure en un post del magnífic blog vadepares.cat).

MENORS I INTERNET

Que la tecnologia o Internet són el present és evident. Avui dia hi ha nens a parvulari que aprenen amb iPads i les estadístiques diuen que el 92% dels menors de 2 anys ja tenen una ombra digital a Internet. Les xifres, per exemple, de “pujada” de vídeos a Youtube són esfereïdores: cada minut es pugen 72 hores de vídeo a la xarxa social (mireu el famós vídeo Social Media Revolution). El nostre món ha canviat i hem d’aprendre a viure en ell fent un bon ús dels mitjans que tenim a l’abast, perquè a més pot ser que el que vivim ara només sigui el principi d’una evolució molt ràpida.

És cert que hi ha riscos i zones fora de control (com per exemple ciberassetjadors que es troben a la Web Profunda) però el que hem de fer nosaltres és ensenyar als menors a fer un bon ús de les eines tecnològiques perquè aprenguin a evitar els riscos. Potser en molt poc temps tindrem un Document d’Identitat únic al món per a connectar-nos a Internet o inclús amb el protocol IPv6 estaran identificats individualment tots els dispositius a l’Internet de les coses. Potser el nostre cervell estarà connectat a Internet com deia fa poc Ray Kurzweil de Google. Si la realitat és aquesta hem d’adaptar-nos-hi.

Els advocats som gent curiosa. Sabem de noves tecnologies i parlem llatí. Ducunt volentem fata, nolentem trahunt.

View more:

Tags: ,

Search

About me

Andreu Van Den Eynde

Working for 18 years in defense and specialized advice in criminal matters, practicing law before the Spanish courts in defending the interests of my clients in all types of conflicts.

Contact

Passeig de Gràcia St. #12-14, 4th floor 2nd door
08007 Barcelona (Spain)

+34 93 317 06 54 | Fax +34 93 412 07 39
andreu@icab.es


View large map