d
Follow us
  >  Blog   >  Menors i Internet

Menors i Internet

DSC_4900Un dels temes més recurrents per a tots aquells que ens interessem per les noves tecnologies és el de l’ús o abús que en fan els joves. Als pares, a més d’interessar-los el tema, els obsessiona. És per això que l’Institut d’Infància i Medi Urbà (el CIIMU) va organitzar unes jornades els passats dies 27 i 28 de febrer al World Trade Center de Barcelona per a discutir-ne des d’una perspectiva multidisciplinar i on vaig tenir l’oportunitat de participar en una de les meses titulada “Pantalles: comunicació, creació i xarxa”.

ADOLESCENTS FORA DE JOC

D’entrada he de donar les gràcies als companys de mesa, tots ells magnífics experts: l’amfitrió i psicòleg José Ramón Ubieto, la professora Adriana Gil-Juárez que participa al grup de recerca JovenTIC, el professor del Màster de Videojocs UPC Jesús Alonso i l’editor de jocs Joaquim Dorca.

Fruit dels treballs del CIIMU apareix ara el Documental “Adolescents del segle XXI: Vides Exemplars” així com una ressenya del que van ser les jornades publicada al diari La Vanguardia i enllaçada a la web del CIIMU.

La meva aportació al debat era a priori incòmoda (el penalista sempre ve a parlar dels perills) però en la pràctica molt fàcil quan l’audiència va permetre que es discutís sobre la base de que la tecnologia és el nostre dia a dia i que és més interessant discutir-ne l’ús responsable com a font generadora d’oportunitats, que no pas caure en l’estereotip de la tecnologia com a font principal de riscos (un exemple del conflicte risc-oportunitat el podeu veure en un post del magnífic blog vadepares.cat).

MENORS I INTERNET

Que la tecnologia o Internet són el present és evident. Avui dia hi ha nens a parvulari que aprenen amb iPads i les estadístiques diuen que el 92% dels menors de 2 anys ja tenen una ombra digital a Internet. Les xifres, per exemple, de “pujada” de vídeos a Youtube són esfereïdores: cada minut es pugen 72 hores de vídeo a la xarxa social (mireu el famós vídeo Social Media Revolution). El nostre món ha canviat i hem d’aprendre a viure en ell fent un bon ús dels mitjans que tenim a l’abast, perquè a més pot ser que el que vivim ara només sigui el principi d’una evolució molt ràpida.

És cert que hi ha riscos i zones fora de control (com per exemple ciberassetjadors que es troben a la Web Profunda) però el que hem de fer nosaltres és ensenyar als menors a fer un bon ús de les eines tecnològiques perquè aprenguin a evitar els riscos. Potser en molt poc temps tindrem un Document d’Identitat únic al món per a connectar-nos a Internet o inclús amb el protocol IPv6 estaran identificats individualment tots els dispositius a l’Internet de les coses. Potser el nostre cervell estarà connectat a Internet com deia fa poc Ray Kurzweil de Google. Si la realitat és aquesta hem d’adaptar-nos-hi.

Els advocats som gent curiosa. Sabem de noves tecnologies i parlem llatí. Ducunt volentem fata, nolentem trahunt.